Växten, som på latin kallas prunus laurocerasus, och som också är ganska känd av trädgårdsentusiaster med det namnet, kallas ofta helt enkelt “laurel” på nederländska. Denna häckväxt är emellertid inte relaterad till den välkända köksörten, det är ett körsbärsträd, därav namnet körsbärslager, vilket är en bokstavlig översättning av latinska laurocerasus.

Namnet körsbärslager är verkligen mer korrekt än den kortare lagret, eftersom det senare namnet redan är namnet på en annan växt. Det här namnet är dock inte allas uppenbara preferens, eftersom tyngdpunkten läggs på “körsbäret” och de körsbären är inte anledningen till att denna växt läggs i trädgården. Körsbären är giftiga. Denna växt är vald för sina vackra blad och bladen av körsbärslager liknar lager. Du kommer säkert att se namnet “laurel” ofta visas i vår webbshop.

Frukter av körsbärslager

Körsbärslagret är dock verkligen ett körsbärsträd. Frukten är också mycket populär bland fåglar och de har verkligen betydelse för trädgården. Men inte alla odlar frukterna, om körsbärslagret beskärs visas de vanligtvis inte. Vi nämnde redan att dessa frukter är giftiga för människor – en effekt som bara blir farlig vid höga doser. Var försiktig med barn.

Körsbärslager som en häckväxt

I våra trädgårdar ses körsbärslager främst som en häckväxt. Ibland ser vi också körsbärslagret som en lös prydnadsbuske. En laurbärkörsbärshäck är också något mellan en klassisk häck och en lös buske: häcken har en ganska frodig, spridande tillväxt och kan också ta upp den nödvändiga bredden om den inte beskärs. Särskilt i lantliga trädgårdar har formen av körsbärslagret en underbar effekt.
De som har en mindre trädgård kan fortfarande välja körsbärslager. Inte varje art växer lika snabbt i bredden. Den populära portugisiska körsbärslagret har till exempel en något mer kompakt form. I allmänhet kan du också beskära körsbärslagret. Beskärning kan orsaka skador på vintern, men växten är tillräckligt hård för att inte bli störd av detta under de milda vintrarna.

Lagerhägg vid Hackvaxter Heijnen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *